Tuesday, August 21, 2012

DeepsideGuide

Omlouvám se za delší nepřítomnost, ale blbnul mi net a celkově jsem byla jinde.

¡ P o z o r ! Ukecanost článku je vysoce radioaktivní. Pokud na něj nemáte nervy, tak raději scrollujte níž k obrázkům, nebo se rovnou přemístněte sem.
Alia se tu ve velkém chtěla rozkecat o charakterech, rovnou vás vrhnout do Deepside, bez toho, abyste vůbec tušili, o co jde. Což by jen způsobilo zbytečné zmatky. Takže jsem trochu zbrzdila a sepsala vám menšího průvodce, ať se mi tam neztratíte. Doufám, že vám pomůže a v budoucnosti tak obejdeme případné zmatky.
(Hahh, jistě, aby se nědo vyznal v tom mém chaosu, když já sama někdy nevím, jestli napravo či nalevo. Pokud byste na tom byli podobně, tak jděte prostě rovně, to většinou - opakuju, většinou - funguje.)

Country Guide to Culture, Etiquette, Customs & more

Už na začátku vás musím upozornit, v Deepside je vše relativní. Máte k dispozici celou paletu názorů&pohledů na věc. A být objektivní je skoro nemožné. Pokud se ptáte mě, nejlepší je buď
a) tiše přikyvovat
b) překřičet všechny ostatní
c) pohybovat se s motorovou pilou a.k.a. zákonem v ruce.
Já osobně preferuju kombinaci bodu b) a c).

Ale teď vážně k samotnému Deepside.


Aliin nenápadný pokus o ztvárnění průřezu Deepside



Úpřimně, ilustrace asi moc nepomůže, ale ve zkratce:
Deepside se nachází, naprosto nečekaně, pod zemí. Dalo by se říct, že jde o obří jeskyni s kamennou kopulí, která je směrem na východ čím dál popraskanější až k jižnímu pobřeží, kde mizne úplně. Naopak u Severní zdi je od přírody naprostá tma, jenže za roky tam vyrostlo čistě industriální město, které čerpá z vlastních, umělých 'sluncí'. Pokud by se dalo k něčemu přirovnat, tak k umírajícímu, kterého drží při životě stroje.
Nejvýznamnějším městem je samotná Metropolis (*kašle* ta kreativita *kašle*), která je zas přičapená snad k největší prasklině - ano, to je to něco rudé, ehhm, nenašla jsem lepší barvu na zvýraznění -, skrz kterou se k ní dostává světlo.
Další menší města, dědiny, osady, cokoliv, většinou vznikají vedle podobných prasklin, ty jsou však výrazněji menší. Několik měst se zas nechala inspirovat Severní zdí, nebo rovnou táhnou světlo od nich.
Většina z místních se vyhýbá pobřeží z naprosto logického důvodu: nejsou zvyklí na tak jasné světlo & celkově nedůvěřují tomu okolí. 

Hned skroutila pohled směrem k obloze, sbarvené do kalnaté šedě. Mlha a dým naráželi do sebe, tlačíc se na oblahu, přikrytou kamenným stropem Deepside. Nedoviděla na něj, ale cítila jeho stín, dopadající na její ramena, tlačící ji níž a níž, hlouběji a hlouběji. Několik paneláků, včetně Sikkyho, trčeli ze země, jak mrtvé prsty, hrající si s šedou směsící vduchu. Jakoby někdo tu někdo nedbale zahrabal mrtvolu a zapoměl na její ruce, které se teď pokoušely dostat ven ze svého hrobu.
Slýchávala příběhy o lezcích, kteří žili tam nahoře, zavěšený na vytasených zubech světa, ale nikdy se nepotkala s jedinou nití osudu, která by vedla tak vysoko. Setkala se jen s těmi, co vedli daleko na východ, tam, kde už byla kamenná kopule popraskaná, mezi škvýry prosvítalo pravé světlo a každé ráno vycházelo slunce. 

(Výsřižek z jedné jednorázovy, popis pohledu Tee.




Pokud jde o obyvatelstvo, rozdělila bych ho na dvě (a půl) hlavní skupiny.

Nejpočetnější skupinou jsou normální lidé. Dalo by se říct, že se v mnohém neliší od jiných humanoidních jedinců, až na maličkosti. Už jen kvůli nedostatku světla jsou mnohem citlivější, což neznamená, že by byli neustále v depresi a už kvůli rozlitému čaju by sahali po žiletce, jen mají trochu divočejší emoce. Což teda znamená, že se dokážou těšit i z maličkostí, jako je úsměv neznámého na ulici. Většina z nich je buď chronickým případem pesimisty, nebo beznadějný optimista. Vážně, je jen pár lidí, které znám a dokázali udržet rovnováhu. Prostě mají rádi věci přesolené/přeslazené.
Výzorově by vás snad taky nepřekvapili, možná jsou bledší (ne, nejsem rasista, ale logicky, bez toho slunce se asi moc nemohou opekat, že.) a vesměs to vypadá, že dost z nich flirtuje s šedou, ale není to pravidlo. Deepside je překvapivě barevné místo.
Další skupina je... ehhm, jak to říct? U popisování nich se vždy cítím jako největší magor  a tiše čekám, kdy si pro mě přijdou a chodí do nejbližšího blázince. Nevermind.
V Deepside tak trochu a to dost oživli myšlenky, pocity, emoce etc. Svoboda, osud, minulost, přítomnost, budoucnost,... však víte. Tím nechci říct, že se u zmrzlináře potkáte s na dvou nohách chodící Láskou, jen jsou mnohem hmatatelnější. A to hlavně kvůli poslední, polovyčnaté skupině.
Tu totiž tvoří míšenci. Ti, co by měli být lidé, jen se to někde počas cesty pokazilo. Prakticky by se dalo žít, že v nich žije kousek z výš zmíněných, což z nich dělá polobohy. Nebo taky smrtelně, nebo aspoň nevyléčitelně nemocné.
Existuje milion a jeden způsobu, jak se 'nakazit'. Můžete do zdědit po někom v rodině, dostat od někoho, nebo se umýslně otrávit. Žádné předepsané příznaky neexistují, může se stát, že se to na vás ani neuchytí, nebo naopak zaryje zuby dost hluboko na to, abyste se toho už nikdy nezbavili.
Nejznámější skupinou jsou ti, kteří se už tak narodili, už jen protože jsou nejvýraznější. Ono se dost těžko přehlídně někdo s černými očima, nebo šedým jazykem, že. Ale jinak většinou nejde o žádné mutace, celkový výzorový problém by snad řešili brýle s tmavým sklem.
Trochu zamotanější je to, co se změní uvnitř dané osoby. Máme tu hotovou škálu možností. V lepším případě se vám do těla nastěhuju trochu ukecanější spolubydlící, který vás asi bude velerád kritizovat a bude vám radit, ikdyž to nechcete. Takový fajn kámoš do deště.
Konkrétnější příklady budu případné rozebírat u samostatných charakterů, nebo rovnou v povídkách.


Chlapec doslova zamrzl, když se na něho obrátila. V Městě už velká část lidí nebyla překvapena její přítomností, už dávno si zvykli na černé pohledy, ale i přesto se jich vždy trochu stranili, báli se a projevovali jakousi formu respektu. Přesto měla pocit, jakoby její jinost páchla a ostatní měli panický strach z toho, aby je snad nenakazila. Mnohdy si to užívala. Viva la Pestis.
Jenže teď s překvapením zjistila, že se chlapcovi oči se jen o to víc rozšířili, teď na ni hleděl doslova s obdivem. Jen aby mu nevypadly, pomyslela si. Neměla by náladu lézt po čtyřech a hledat je pod kolesi aut.  

(Again ze stejné povídky, znovu z pohledu Tee. Napravo je k vidění její oko, mimochodem. ^^)

Mám pocit, že takhle by to bylo asi vše důležité. Kdyby jste něco nepochopili, nebo je vám něco nejasné, klidně se ptejte. Snad budu znád odpověď. :D

A jinak, pokud jste se prokousali až sem, tak packu na to, šikovní jste.

15 comments:

  1. Tak nevím, jestli mě víc fascinují charaktery nebo Deepside samotný... <3
    Well. Reakce?
    1) A proč bych nemohla tiše přikyvujíc přeřvat všechny ostatní, zavraždit pár... ehm, bytostí motorovou pilou a zakončit to DeathNotem?!
    2) Jéé, jeskyně! Jéé, neslunko! Tedy... neživýslunko. Kdy se můžu nastěhovat??
    3) Tělobydlící, šedý jazyk, tmavý oči. Sakra... seznam mě s někým!! *nadšeně skáče a háže vlasama*
    *někdo si asi myslel, že jí ty vlasy hoří, tak ji polil vodou*
    *Vytírá si vodu a tekoucí linky z očí a zuřivě se ohání DeathNotem*
    4) Počkej, jen si tu pacičku potřu nutelou a hned si plácnem!^^
    5) Wow... a stejně je to geniální!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Žeby jejich kombinace? :'D
      1) Klidně to zkus, třeba to zabere. Nikdy nevíš. :'D Ale dávej si pozor na ten DN, nebo ti ho ještě někdo potáhne! :D
      2) (Vůbec nejde poznat, že autorka nemá ráda slunce, že?) Sedí ti příští středa? Do té doby ti seženu něco pěkného v Metropolis.^^
      3) Když už se tam nastěhuješ, tak jistě časem na někoho natrefíš. :'D Nebo ti taky můžu s Frankie skopat oslavu na přivítání, ona takové věci ráda. :'D
      4) Chceš mít z Ali kanibala, či co?! :'D
      5) Děkuju.^^

      Delete
    2. Zřejmě. :DD
      1) Jissstě! Nedám! Já si narozdíl od Lighta a Amanovky totiž ohlídat dokážu jak DN, tak ŽIVOT, protože koooušuuu! :D
      2) (Samozřejmě že nejde^^) Perfektně! To už dostanu tu kupu knížek a ještě není škola... dokonalý termín *-* Prosím někde poblíž Tee, Sikkyho a Alii, pokud to půjde.
      3) Nyaaahh! Frankiiiieee!^^ To by Annísekk ráda.^^
      4)*ucukne s tou rukou a raději jí tou čistou podává sklenici nutelly* :D
      5) You're welcome.^^

      Btw, vzkaz pro to nádherný očičko, co máš tu dole: Nice to see ya^^
      (Vyřídíš? :))

      Delete
  2. Jistěže, je to super job! -.-
    je to strašný jméno, nikdy si nezapamatuju jak se to píše!:'D

    ReplyDelete
  3. Tohle mě docela zaujalo, Deepside zní jako zajímavé místo :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jsem ráda, že tě to zaujalo - předcijen, to byl cíl článku :'D - a musím souhlasit, zajímavé míst teda je.^^

      Delete
  4. *podáva pacičku*
    Skvelé, konečne mám v tom poriadok, Deepside je úžasné.^___^ Teším sa na to, ako nám pomaly predstavíš všetky charaktery a na ďalšiu tvorbu.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. *highfivee*
      Jopp, taky jsem si docela pouklidila myšlenky při psaní, takže se to hodilo i mě. :'D Já se teda těším na tvé názory na ně...^^

      Delete
  5. Vyzerá to úžasne, teším sa ;)

    ReplyDelete
  6. Tak dík . ;) Pravdu poviediac nosy alebo inak tie moje ritky mi nikdy nešli . :)

    ReplyDelete
  7. *plesk* > to bylo to plácnutí. :D ehm. Deepside zní úžasně, a né jenom to jméno. Jestli že tam nesvítí slunce, můžu to považovat jako můj vysněný domov. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. *plác* :'D Same here :'D Takhle v létě je to snad má oblíbená lokace, hned po Jotunheimu. :'D *hates sun*

      Delete
  8. Zní to báječně. Originální a musím říci, že kdo napíše něco takového, má můj obdiv!
    Oko je krásné a jsem ráda i za průřez Deepside.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju za pochvalu, ani si neumíš představit, nakoli jsi mě potěšila.(:

      Delete